Persbericht

Aurubis toont duurzame metaalproductie met uitgebreide Copper Mark certificering

Hamburg/Olen | vrijdag 27 september 2024

  • Na de certificering van de Aurubis locaties in Beerse en Stolberg voldoet meer dan 95% van de Aurubis kathodeproductie aan de normen van het kwaliteitslabel
  • Aurubis Stolberg is de eerste koperwalserij ter wereld met de Copper Mark certificatie, Aurubis Olen is de eerste smelterij wereldwijd die voldoet aan de Copper Mark Chain of Custody Standard
  • Succesvolle hercertificering van Aurubis Bulgarije; aanvullende hercertificeringen van de locaties in Hamburg en Lünen gepland voor 2025, alsook de start van het proces voor Aurubis’ dochteronderneming Deutsche Giessdraht

Aurubis AG, een toonaangevende wereldwijde leverancier van non-ferrometalen en een van de grootste koperrecyclers ter wereld, breidt haar pioniersrol in verantwoorde en duurzame metaalproductie verder uit door haar smelternetwerk uitgebreid te certificeren met de Copper Mark. De Copper Mark is het toonaangevende internationaal erkende kwaliteitslabel voor een duurzame en verantwoorde toeleveringsketen in de koperproductie.

Na de locaties in Pirdop (Bulgarije), Hamburg en Lünen (Duitsland), en Olen (België), zijn nu ook de productielocatie in Beerse (België) en de koperwalserij in Stolberg (Duitsland) succesvol gecertificeerd. Bovendien heeft de Bulgaarse locatie in Pirdop met succes haar routinematige hercertificering doorstaan.

Met de zes locaties zijn alle grote smelterijen volledig gecertificeerd door de Copper Mark, evenals bijna het hele wereldwijde smelternetwerk van Aurubis. Dit dekt meer dan 95% van de kathodeproductie, die het bedrijf jaarlijks produceert door duurzaam concentraten te verwerken en materialen te recycleren. Dit benadrukt ook op indrukwekkende wijze de duurzaamheidsbelofte van Aurubis: Tomorrow Metals.

“Aurubis was een van de eerste ondersteuners van het internationale Copper Mark kwaliteitslabel. Dit is een verwachting die we aan onszelf stellen; we pleiten voor een duurzame koperwaardeketen. We zijn verheugd dat alle grote smelterijlocaties, en qua volume bijna het hele bedrijf, nu zijn gecertificeerd volgens deze strenge duurzaamheidscriteria. Een mijlpaal voor ons bedrijf,” zei Aurubis CEO Dr. Toralf Haag.

Aurubis Beerse ontvangt het Copper Mark certificaat – alsook de certificering voor Nikkel en Zink

Aurubis Beerse is nu ook gecertificeerd met de Copper Mark. Daarnaast heeft de Belgische locatie de certificering voor de Nickel Mark en Zinc Mark behaald. Aurubis Beerse heeft ook Tin gecertificeerd onder het Responsible Minerals Assurance Process (RMAP) programma. De locatie specialiseert zich in het recycleren van materialen met een laag metaalgehalte en het produceren van de belangrijkste metalen koper, nikkel, tin, zink en lood.

“Ik wil alle betrokken collega’s van harte feliciteren met dit fantastische succes. Dit label bevestigt onze langdurige inspanningen om een voorbeeldige en duurzame multimetaalproducent te zijn,” zegt Hans Van de Water, Managing Director van Aurubis Olen en Beerse/Berango. “De resultaten van ons continu verbeteringsprogramma worden heel duidelijk en positief weerspiegeld in de beoordeling van onze processen.”

Aurubis Stolberg is de eerste koperwalserij die het certificaat behaald

Bovendien is de Aurubis site in Stolberg de eerste koperwalserij binnen de Aurubis Groep en wereldwijd die het Copper Mark certificaat in de categorie ‘Fabricator’ heeft ontvangen. De Aurubis site in Stolberg heeft ongeveer 400 medewerkers en produceert precisie strips en draad van koper en koperlegeringen.

"We leggen een brug tussen metaalproductie en de unieke eisen van de productmarkten,” benadrukt Dr. Benjamin Cappi, Managing Director van Aurubis Stolberg. “Onze klanten zullen in de toekomst genieten van een consistente certificering binnen de Aurubis Groep,” zegt Cappi.

Aurubis Olen is de eerste smelterij ter wereld met de Copper Mark Chain of Custody Standard

Vorig jaar was Aurubis ook een van de eerste bedrijven ter wereld dat zich inzette voor de nieuwe Copper Mark Chain of Custody Standard. Deze standaard definieert vereisten en verhoogt de transparantie in de koperwaardeketen verder, zodat koper uit verantwoorde bronnen op de markt kan komen.

De locatie van Aurubis in Olen was de eerste smelterij ter wereld die gecertificeerd werd volgens de nieuwe Copper Mark Chain of Custody Standard.

Aurubis Bulgaria is de eerste smelterij die succesvol is gehercertificeerd

Aurubis Bulgaria AD is met succes gehercertificeerd voor nog eens drie jaar, tot 2027, volgens de Copper Mark Standard. In 2021 was de Bulgaarse fabriek in Pirdop een van de eerste primaire kopersmelterijen ter wereld die het Copper Mark kwaliteitslabel ontving.

“De succesvolle hercertificering volgens de Copper Mark bevestigt onze voortdurende inspanningen om een voorbeeld koperproducent te zijn. Ik wil alle teams in Pirdop bedanken en feliciteren voor het mogelijk maken van deze prestatie,” zei Tim Kurth, Managing Director van Aurubis Bulgarije en COO Custom Smelting and Products van Aurubis AG sinds 1 september 2024.

Verdere certificeringen gepland

In het komende jaar staat de Copper Mark-certificering op de agenda voor Deutsche Giessdraht GmbH, een andere dochteronderneming van Aurubis. Deze locatie in Emmerich (Duitsland) produceert de RheinROD koperdraden, die onder andere als startmateriaal voor elektrische kabels worden gebruikt. De Aurubis locaties in Hamburg en Lünen zullen volgend jaar ook het Copper Mark hercertificeringsproces ondergaan.

The Copper Mark

De Copper Mark is het toonaangevende kwaliteitslabel voor koper, molybdeen, nikkel en zink, met als visie een duurzame samenleving mogelijk te maken door verantwoorde bronnen, productie en recycling van die metalen. De Copper Mark werkt aan het ontwikkelen van verantwoorde waardeketens vanaf het mijnbouwniveau tot het eindproduct. Via normen en een duidelijk omschreven kwaliteitskader ondersteunt de Copper Mark deelnemers bij het identificeren en doorvoeren van operationele veranderingen ter plaatse. De Copper Mark-normen zijn gebaseerd op de 32 internationaal erkende duurzaamheidscriteria van de Risk Readiness Assessment van de Responsible Minerals Initiative (RMI), die alle belangrijke milieukwesties, sociale kwesties en governance-aspecten omvatten. Sinds 30 maart 2020 hebben meer dan 100 locaties in de koperindustrie zich aangesloten bij het Copper Mark. Dit betekent dat vanaf vandaag ongeveer 38% van het wereldwijde koper wordt geproduceerd door de Copper Mark gecertificeerde locaties.

Contacten
Valerie Peeraer
Valerie Peeraer

Communications

Phone (+32) 014 24 33 08
Schrijf e-mail